Τόσο κοντά στη Γη μα και τόσο μακριά από την πρόσκρουση…
Ένας αστεροειδής που έχει διάμετρο 20 μέτρα, θα φτάσει στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη, περίπου πάνω από τη Νέα Ζηλανδία απόψε στις 9.18 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Το σημαντικότερο είναι πως θα βρεθεί σε θέση πιο χαμηλή και από εκείνη των τεχνητών δορυφόρων.
Σύμφωνα με τη NASA, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης στον πλανήτη μας, παρ” ότι θα βρίσκεται σε ύψος λίγο χαμηλότερο από τα 36.000 χιλιόμετρα των τροχιών ορισμένων τηλεπικοινωνιακών και μετεωρολογικών δορυφόρων.
Η κοντινότερη θέση, που θα πάρει, θα είναι σε απόσταση περίπου 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, δηλαδή γύρω στο ένα δέκατο της απόστασης Γης-Σελήνης.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 31 Αυγούστου από το αστεροσκοπείο «Καταλίνα» στην Αριζόνα και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε την επόμενη νύχτα από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη. Ο ταχέως κινούμενος αστεροειδής θα είναι πολύ αχνός, όταν περάσει κοντά από τη Γη και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι.
Το κοντινό πέρασμα του βράχου θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα την τροχιά του για να εκτιμήσουν κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον απειλή για τον πλανήτη μας. Οι αστρονόμοι έχουν βρει μέχρι σήμερα στο ηλιακό μας σύστημα πάνω από 10.000 ουράνια σώματα, που οι τροχιές τους τα φέρνουν κοντά στη Γη.