Αναστασιάδης σε Ντράγκι: «Πληρώσαμε και δικές σας αδυναμίες»

«Η Κύπρος έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, «όχι μόνο από τις λανθασμένες πολιτικές του δικού μας τραπεζικού τομέα και της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και από τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στην προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «έπρεπε να πάρουμε τολμηρά και επώδυνα μέτρα για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας μας μετά τα γεγονότα του 2013».

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και εξυγίανσης έχει φέρει ήδη απτά και θετικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τις θετικές αξιολογήσεις που πήρε η κυπριακή οικονομία.

«Η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η κυπριακή οικονομία συνέχισε να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2014 με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3% αντί 4,8% που αναμενόταν από την Τρόικα το Φεβρουάριο του 2014. Για το 2015 η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι η συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα υποδεικνύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό οφείλεται τα μέγιστα στο ψηλό επίπεδο ξένων επενδύσεων, ανέφερε.

Επεσήμανε ότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που υπήρξαν στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας και σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά τη στροφή της προς την Κύπρο.
Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, κάτι που στέλλει, όπως είπε, «ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο Νόμος για τις Εκποιήσεις αναμένεται να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ούτως ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και σημείωσε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.».

Πηγές: newsbomb.gr, ΣΙΓΜΑ

Exit mobile version