Η πρώτη αίσθηση που φτάνει στην κυβέρνηση είναι πως οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο εύκολα αποδεκτές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά εξακολουθεί και αντιδρά λυσσαλέα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πάντως, οι πρώτες διαρροές αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει από γενικευμένες αυξήσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα, πρότεινε στην τρόικα να γίνει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 13% μόνο για τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Βέβαια αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Τουρισμού, που θεωρεί πρόβλημα μία τέτοια αλλαγή ειδικά σε μία χρονιά που υπάρχει ρεκόρ προκατήσεων.
Σχετικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, όλα θα κριθούν από τα έσοδα του Νοεμβρίου για τα οποία θα υπάρχει εικόνα περί στις 10 Δεκεμβρίου. Τότε μόνο θα κριθεί η τύχη αυτής της ρύθμισης κι αν τα μαντάτα δεν είναι τόσο καλά, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια, όπως ζητάει η τρόικα.
Mε αγωνία περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου την απάντηση της τρόικα μετά το e-mail που εστάλη, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί από την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμήσει ποιά θα είναι η απάντηση και το ύφος των δανειστών.
Όπως και να έχει το e-mail-απάντηση από την τρόικα αναμένεται τη Δευτέρα, αλλά ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς από την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για την κυβέρνηση, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ για τη διαπραγμάτευση επισημαίνει πως δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ, επισημαίνεται πως θα αντιμετωπιστεί κατά τρόπο ανώδυνο για τους πολίτες.