Στο Νότιο Κουρδιστάν, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν σε συνεργασία με κάποιες ΜΚΟ κάνουν πολλές εργασίες σχετικά με γυναίκες χριστιανές, εζίντι και Τουρκμένες-θύματα της ISIS.
Η πιο σημαντική από αυτές είναι η ίδρυση της Επιτροπής Αγνοούμενων Γυναικών εντός του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Στις 15/1 πήγα και συναντήθηκα με την βουλευτή και μέλος της επιτροπής αυτής Ταγκά Ομέρ Ρασίντ.
Η Ταγκά Ρασίντ άρχισε την κουβέντα λέγοντας πως ως φορέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιχείρησαν να έλθουν σε συνεννόηση με την ISIS, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ISIS. Aνέφερε πως καθώς η ISIS συνεργάζεται περισσότερο με υπηρεσίες πληροφοριών, έτσι και αυτοί προσπαθούν να βρούνε αυτές τις γυναίκες ασκώντας πίεση μέσω κρατών, υπηρεσιών πληροφοριών και διεθνών οργανώσεων. Υπογραμμίζει πως βασικός στόχος της επιτροπής είναι να σώσει τις γυναίκες που βρίσκονται στα χέρια της ISIS και να τις αποδώσει πάλι πίσω στην κοινωνία. Μέχρι τώρα περίπου 500 γυναίκες σώθηκαν οι περισσότερες με αγορά από τα χέρια της ISIS με την στήριξη των ΜΚΟ και των οικογενειών τους.
Η Ρασίντ λέει πως καθώς η ISIS βρίσκεται ακόμη στο Σενγκάλ, δεν ξέρουν ακριβώς πόσες γυναίκες βρίσκονται στα χέρια της, αναφέρει όμως οι προσφυγές για αγνοούμενες γυναίκες που τους έχουν υποβληθεί είναι μεν γύρω στις 2.800, αλλά ανεξάρτητοι φορείς υποστηρίζουν πως το σχετικό νούμερο είναι 4-5 χιλιάδες γυναίκες. Προσθέτει μάλιστα πως πολλοί άνθρωποι ακόμη δεν έχουν υποβάλλει την προσφυγή αγνοούμενου.
Η Επιτροπή Αγνοούμενων Γυναικών έχει διασφαλίσει την έκδοση μιας σειράς αποφάσεων από το κοινοβούλιο του Κουρδιστάν. Συγκεντρώνουν έγγραφα σχετικά με αυτές τις γυναίκες και γίνονται ετοιμασίες για να μπορέσουν να υποβληθούν μηνύσεις για γενοκτονία σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια.
Ένα τμήμα των γυναικών και νέων κοριτσιών που διασώζονται από την ISIS, μετά δεν γίνονται δεκτές από τις οικογένειες τους. Για τις γυναίκες αυτές η κυβέρνηση του Κουρδιστάν έχει ανοίξει σπίτια-καταφύγια, στα οποία δύνανται να μένουν οι γυναίκες αυτές. Επίσης μια επιτροπή του υπουργείου έρχεται σε επαφή με τις οικογένειες για να δεχτούν πίσω τις γυναίκες. Η Ταγκά Ρασίντ λέει πως αρκετές οικογένειες δεν δέχονται πίσω τις γυναίκες και μάλιστα τους μεταφέρουν το μήνυμα ¨μη γυρίσεις στο σπίτι, να αυτοκτονήσεις¨, ενώ η επιτροπή προσπαθεί να εξηγήσει στις οικογένειες αυτές πως οι γυναίκες δεν έφταιξαν για αυτά που τράβηξαν.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες από βιασμούς που υπέστησαν από μέλη της ISIS. Σύμφωνα με τον νόμο του Ιράκ η έκτρωση απαγορεύεται. Και όσο και αν προσπάθησε η επιτροπή να περάσει στο κουρδικό κοινοβούλιο έναν προσωρινό νόμο για τις εκτρώσεις, αυτός δεν περνά διότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με το ιρακινό κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να λύσουν το θέμα με μια οδηγία από το υπουργείο Υγείας. Αλλά καθώς αναλογίζονται και τα προβλήματα που θα υπάρξουν με τα παιδιά που θα γεννηθούν από γυναίκες που η εγκυμοσύνη τους έχει προχωρήσει πολύ, εργάζονται σχετικά με την ταυτότητα αυτών των παιδιών.