Αγιολί

Μια πολύ νόστιμη συνταγή της μεσογειακής κουζίνας που συνοδεύει άψογα πολλά πιάτα της. Σερβίρεται σαν απολαυστικό ντιπ για τραγανά λαχανικά και διάφορους ψαρομεζέδες.

Υλικά

  1. 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
  2. 1 αυγό
  3. 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  4. 2 κρόκοι αυγών
  5. 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  6. 3 κ.σ. νερό
  7. ¾ κ.τ. αλάτι
  8. ½ φλ. ελαιόλαδο
  9. 1½ φλ. σπορέλαιο
  10. μια πρέζα σκόνη πάπρικας

Εκτέλεση

Κόψτε τα σκόρδα στη μέση και αφαιρέστε την ουρίτσα τους.
Πάρτε έξι μισά σκόρδα και βράστε τα, τοποθετώντας τα σε κρύο νερό.
Μόλις πάρουν μια βράση, πετάξτε το νερό και επαναλάβετε το βράσιμο σε καινούργιο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Γεμίστε μια μικρή κατσαρόλα με 5-6cm νερό, προσθέστε το ξίδι, μια πρέζα αλάτι.
Ανοίξτε το αυγό μέσα σε μια κούπα.
Ζεστάνετε το νερό με το ξίδι μέχρι να σιγοβράζει, χύστε το ολόκληρο αυγό και αφήστε το για δύο λεπτά.
Το ασπράδι θα έχει στερεοποιηθεί, αλλά ο κρόκος πρέπει να είναι ακόμα υδαρής.
Μεταφέρετε το αυγό σ’ ένα μπλέντερ και προσθέστε το ωμό και το βρασμένο σκόρδο, τους κρόκους, τη μουστάρδα, το νερό, το αλάτι και την πάπρικα.
Δουλέψτε το μέχρι να γίνει ένας πουρές.
Καθώς το δουλεύετε, προσθέστε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο με αργό και σταθερό ρυθμό.
Η σάλτσα σας πρέπει να δέσει και να πάρει μια ωχρή υφή σαν της μαγιονέζας.
Δοκιμάστε για αλάτι και μεταφέρετε σ’ ένα μπολ σερβιρίσματος.

Ταιριάζει πολύ με:

Μπακαλιάρο
Γαρίδες
Καβούρι
Ατμιστά μύδια και άλλα όστρακα
Βραστές πατάτες
Κουνουπίδι
Ντοματίνια
Σφιχτά βρασμένα αυγά
Καρότα
Ατμιστές αγγινάρες
Φασολάκια φρέσκα
Κριτσίνια

Πηγή: spoons.gr

 

Exit mobile version