Δηλώσεις Σουηδού στρατηγού στο CNN
Η Σουηδία είναι έτοιμη να ανασύρει στην επιφάνεια το σκάφος- φάντασμα που έχει εντοπιστεί στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης κινητοποιώντας την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό της χώρας.
Τις τελευταίες εννέα μέρες έχει σημάνει πολεμικός συναγερμός στη Βαλτική με το Πολεμικό Ναυτικό της Σουηδίας να «χτενίζει» μία περιοχή 50 χιλιομέτρων από τη Στοκχόλμη για να διαλευκάνει το μυστήριο .Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου, το μυστηριώδες σκάφος είναι ένα ρωσικό υποβρύχιο το οποίο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή.
Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξή της στο περιστατικό και τονίζει ότι το υποβρύχιο είναι ολλανδικό. Από την πλευρά της, η Ολλανδία έσπευσε να διαψεύσει ότι το υποβρύχιο είναι δικό της. Ο Ανώτατος Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, Σβέρκερ Γκόρανσον, τόνισε ότι η υποτιθέμενη παρείσφρηση στα χωρικά ύδατα της χώρας είναι μια «πολύ σοβαρή» υπόθεση.«Η Σουηδία δείχνει σταθερά ότι ενεργεί άμεσα και ξεκάθαρα» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε την Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου για τις έρευνες που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή.
«Είναι πολύ πιθανόν κάποιος να βρίσκεται ή να βρισκόταν στη σουηδική επικράτεια» είπε, ωστόσο παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις. «Πολλοί θα ήθελαν να έχουν απτές αποδείξεις. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ιστορικά, δεν το καταφέραμε ποτέ, όπως εξάλλου και κανείς άλλος», υπενθύμισε.
Αν και ο Γκόρανσον δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων «καταδεικνύουν τις δυνατότητες» του σουηδικού στρατού, η πραγματικότητα είναι ότι σε αντίθεση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία δεν διαθέτει την εκτεταμένη δυνατότητα που διέθετε για εντοπισμό ξένων υποβρυχίων.
Τα ελικόπτερα που συμμετέχουν τώρα στις έρευνες δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ και ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας «πρέπει να βελτιώσει τις δυνατότητές του». Η σουηδική στρατιωτική επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών ξυπνώντας μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Στις έρευνες συμμετέχουν -εκτός από σκάφη του σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού- ελικόπτερα, αεροπλάνα και μονάδες του στρατού.