«Έκαναν το παιδί μου πειραματόζωο!». Καταγγελία-φωτιά, η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το τι ακριβώς συμβαίνει στα νοσοκομεία και κυρίως τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ ιατρών και φαρμακευτικών εταιριών, κάνει η Αντιγόνη Γάτου, μητέρα της μικρής Ραφαέλας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Η γυναίκα που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις σπαρακτικές κραυγές που έβγαλε όταν αντίκρισε τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου φέρονται να υπέβαλαν τη Ραφαέλα σε «παιδιατρική μελέτη», δίχως να εξηγήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, απλώς καθησυχάζοντάς τους ότι πρέπει να της χορηγηθεί αγωγή για τη σηψαιμία.
Το περιστατικό συνέβη στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η Ραφαέλα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε η μητέρα της. Τοτε, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, οι γιατροί είπαν στους γονείς της οτι πρέπει να της χορηγήσουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα επειδή είχε σηψαιμία. «Ολα έγιναν μέσα πέντε λεπτά. Ηρθαν και μας είπαν ότι το παιδί έχει σηψαιμία και ότι πρέπει να του χορηγήσουμε ένα ευρέως φάσματος φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερους ανθρώπους» καταγγέλει η μητέρα της μικρής, προσθέτοντας ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της συμφώνησαν και υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα που τους δόθηκαν.
Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, τα έγγραφα που είχαν υπογράψει αφορούσαν τη διενέργεια «παιδιατρικής μελέτης» σε παιδιά κάτω των 10 ετών! Κοινώς, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για πείραμα!
Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το «Pointsystem», η «παιδιατρική μελέτη» διενεργήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου με χορηγό συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα οτι στην 15η σελίδα της μελέτης αναφέρεται πως «ο γιατρός της μελέτης ή το νοσοκομείο το οποίο εργάζεται θα αποζημιωθεί από τον χορηγό της μελέτης για τη συμμετοχή του/της σε αυτή τη μελέτη». Κοινώς ότι το «πείραμα» είναι πληρωτέο!
Το μαχαίρι στον λαιμό
Η μητέρα της μικρής Ραφαέλας καταγγέλει οτι κανείς από το νοσοκομείο δεν την ενημέρωσε ότι πρόκειται για μελέτη. «Ούτε μας δόθηκε ο χρόνος για να μελετήσουμε το έγγραφο. Μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό» λέει, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια το νοσοκομείο αρνήθηκε να τους χορηγήσει αντίγραφα των εγγράφων που υπέγραψαν.
Ομως, για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι γονείς απαιτείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Στην 19η σελίδα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πριν από την έναρξη της μελέτης μία επιτροπή επιστημόνων και άλλων ενδιαφερόμενων ανθρώπων, γνωστοί ως και το Δ.Σ. του νοσοκομείου ή η Επιτροπή Δεοντολογίας εξέτασαν τη μελέτη για να διασφαλίσουν την καταλληλότητά της και την ασφάλεια όλων των ασθενών που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού σας στη μελέτη, παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μας». Στη συνέχεια το ίδιο έγγραφο παρουσιάζει αναλυτικά τον τροπο με τον οποίο πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς. Αναφέρει:
«Συγκατάθεση:
* Διαβάσατε ή σας διάβασαν το παρόν έντυπο ενημέρωσης κατόπιν ενημέρωσης. Αυτό το έγγραφο περιγράφει τον σκοπό και τη φύση της παρούσας μελέτης.
* Σας δόθηκε αρκετός χρόνος για να μελετήσετε αυτές τις πληροφορίες.
* Σας δόθηκε ευκαιρία να υποβάλετε ερωτήσεις
* Λάβατε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, που σας ικανοποίησαν.
* Θα σας δοθεί αντίγραφο αυτού του υπογεγραμμένου Εντυπου Συγκατάθεσης κατόπιν ενημέρωσης για το αρχείο σας».
Ωστόσο όπως καταγγέλλει η κυρία Γάτου, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Κανείς δεν είπε στην ίδια και στον σύζυγό της ότι πρόκειται για «μελέτη», ενώ ουδέποτε δόθηκε αρκετός χρόνος ώστε να διαβάσουν το 21σελιδο έντυπο της μελέτης και να υποβάλλουν ερωτήσεις.
«Οταν ζητήσαμε αντίγραφα μάς είπαν ότι δεν υπάρχουν και βγάλαμε τις 21 σελίδες της μελέτης φωτογραφίες με τα κινητά μας» υπογραμμίζει και προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη για όλα όσα είδα και έζησα αυτούς τους οκτώ μήνες. Αυτό που πέρασα εγώ να μην το περάσει άλλη μάνα!» καταλήγει.
Η περιπέτεια της μικρης Ραφαέλας και της οικογένειάς της ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες περίπου. Ηταν στα τέλη του Οκτώβρη του 2014 όταν κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος τραυματίστηκε σοβαρά το κοριτσάκι, το οποιο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμάτωμα στο κεφάλι. Η κατάσταση ήταν τέτοια που οι γιατροί αναγκάστηκαν να υποβάλλουν τη μικρή Ραφαέλα σε κρανιοεκτομή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υπεβλήθη σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις. Μέχρι και σήμερα η 1,5 ετών Ραφαέλα παραμένει νοσηλευόμενη στην εντατική μονάδα θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Γραφειοκρατία
Η κυρία Γάτου καταγγέλλει μία σειρά από γραφειοκρατικά κωλύματα τα οποία λίγο έλειψαν να στοιχίσουν τη ζωή στο παιδί της. Οι γιατροί έκριναν στα τέλη Μαρτίου ότι η μικρή Ραφαέλα πρέπει να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Ομως, μία λάθος ιατρική γνωμάτευση, όπως τονίζει η μητέρα της, εμπόδισε τη μεταφορά της στο εξωτερικό.
Η καθυστέρηση και οι εκκλήσεις της κυρίας Γάτου προκάλεσαν και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Τα προβλήματα όμως δεν σταμάτησαν. Στη συνέχεια υπήρξε πρόβλημα με τον τύπο του αεροσκάφους που θα μετέφερε τη μικρή Ραφαέλα, το οποίο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για τη μεταφορά ενός βρέφους που έχει υποστεί κρανιοεκτομή.
Τελικά το εμπόδιο ξεπεράστηκε, καθώς η όλη κινητοποίηση από την πλευρά της μητέρας είχε αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθεί η ομογένεια της Γερμανίας και να σταλεί ειδικό αεροσκάφος. Νέα προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν, καθώς δεν υπήρχε η έγκριση του Ανώτατου Υγιεινομικού Συμβουλίου, η οποια τελικά δόθηκε χάρη στην παρέμβαση του κ. Κουρουμπλή. Πλέον, μετα απο οκτώ μηνες μήνες η μικρή Ραφαέλα είναι έτοιμη να μεταφερθεί στη Γερμανία. Η μητέρα της ευχαριστεί από καρδιάς όσους τη βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το «ταξίδι ζωής», αλλά καταγγέλλει τις συμπεριφορές των γιατρών.
«Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς» σημειώνει και υπογραμμίζει: «Εάν δεν είχα αντιδράσει ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κ. Κουρουμπλής, τίποτα δεν θα ‘χε γίνει. Θα το ‘χα χάσει το παιδί μου».
espresso