Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσής του», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας και σημειώνει:«Επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από πλευράς σας
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε επιστολή του προς τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καλώντας τον να λάβει γενναίες αποφάσεις.
«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσής του», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας και σημειώνει:«Επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από πλευράς σας. Η πρόταξη του συνόλου των συγκλίσεων που είχαμε συμφωνήσει επί Προεδρίας μας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία μπορεί να θέσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλεονεκτική θέση, εκθέτοντας την Τουρκία».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ταλάτ, μεταξύ άλλων και στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Όλες ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Το ίδιο θα ισχύει για την οριοθέτηση και επίλυση διαφορών με γειτονικά κράτη. Όλα αυτά θα γίνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών συνθηκών της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τη σύγκλιση ότι οι φυσικοί πόροι (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο) επίσης θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς και με τη σύγκλιση που καταλήξαμε με τον κ. Έρογλου, αναφορικά με την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, είναι φανερό ότι με τη λύση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι βασικά λυμένο».
Οπως αναφέρει ο κ. Χριστόφιας, «η εμμονή μας σε αυτές τις συγκλίσεις δεν στοχεύει να «τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου Αναστασιάδη» όπως έσπευσαν ορισμένοι να υποδείξουν. Στοχεύει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας, αφού αν επαναβεβαιώσουμε τις συγκλίσεις ως ελληνοκυπριακή πλευρά, θα της έχουμε πλέον αφαιρέσει το επιχείρημα ότι ενεργεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
Ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι «προεκλογικά είχατε δεσμευθεί για απόσυρση όλων των συγκλίσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό γινόταν λόγω προεκλογικής φόρτισης. Αυτές τις συγκλίσεις όμως τις είχαμε επιτύχει έπειτα από πολλή μελέτη και σκληρή δουλειά. Με την επίτευξη αυτών των συγκλίσεων η Τουρκία βρέθηκε στη γωνιά».
«Έχουν ήδη δοκιμαστεί ορισμένοι χειρισμοί σας και έχουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα τους. Αναφέρομαι στην πικρή εμπειρία του κοινού ανακοινωθέντος και στο αποτέλεσμα της διαδικασίας του screening που απλώς διεύρυνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς» καταλήγει η επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.