Μια νύχτα το 2011, Ξένια Παπασταύρου ήταν σε ένα εστιατόριο σε αθηναϊκό προάστιο στο Χαλάνδρι. Εκεί παρατήρησε την ποσότητα των τροφίμων γύρω της που ήταν ήταν χαμένη.
Έχοντας εργαστεί σε μια τράπεζα τροφίμων στο παρελθόν, αναρωτήθηκε τι συνέβη σε όλα τα τρόφιμα έχουν απομείνει.
Λίγους μήνες μαζί με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδης και Αλεξία Μοάτσου, που ιδρύθηκε ΜΠΟΡΟΥΜΕ, που σημαίνει «Μπορούμε»
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (καταστατικό) που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ ως πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο του 2011.
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη.
Από το 2011, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δημιουργήσει εκατοντάδες «γέφυρες», κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προσφέρονται καθημερινά κατά μέσο όρο 3.000 μερίδες φαγητού, συνήθως εντός της ίδιας περιοχής.
Όραμα μας είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού κινήματος που θα φέρει στην επιφάνεια την κοινωνική ευαισθησία των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου μοντέλου αξιοποίησης τροφίμων, τα οποία πλέον αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια προσφέρονται υπέρ κοινωφελών σκοπών.