Με εκατέρωθεν βέλη (Γεωργιάδης – Καρύδης) να έχουν προηγηθεί, συναντώνται το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο μετά το τελεσίγραφο της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ (Κουτσούκος – Καρύδης) σημειώνουν ότι, αφενός μεν δεν μπορεί να υπάρξει νέα αλλαγή για τις 100 δόσεις, αφετέρου οι “κόκκινες γραμμές” είναι γνωστές για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό κλπ.
Παρά ταύτα, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι προϋποθέσεις για επίτευξη τελικής συμφωνίας με την τρόικα δεν έχουν χαθεί, καθώς μπορεί να δοθούν προς την πλευρά των πιστωτών παρεμβάσεις σε προβληματικές ΔΕΚΟ, είτε σε άλλες συμπληρωματικές κατευθύνσεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι νέες απαιτήσεις της τρόικα έχουν δημιουργήσουν την αίσθηση ασφυκτικού κλοιού, ενόψει μάλιστα της 8ης Δεκεμβρίου και έντονες αμφιβολίες στην αγορά για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό βήμα συμφωνίας.
Μάλιστα, ακόμα και σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν δεν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με το protothema.gr, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την εμπλοκή στις συζητήσεις με την Τρόικα. Ένα μήνα μετά την αναχώρηση των επικεφαλής των ελεγκτών από την χώρα μας και 24 ώρες μετά το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Αθήνα “να τελειώνει” με τις αντιρρήσεις της σε όσα ζητούν οι δανειστές, για να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τι μέλλει γενέσθαι αν η Τρόικα επιμείνει στην άρνηση να κουβεντιάσει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης θα τονίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δυσκολίες που προκαλεί στην διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την μορφή που θα λάβει η νέα προληπτική γραμμή στήριξης, η πολιτική αβεβαιότητα περί διενέργειας πρόωρων εκλογών και η απουσία ενός μίνιμουμ συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα έπειθε τους δανειστές ότι μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Αθήνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα εξετάσουν ποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες θα απαιτηθούν, για να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η απουσία εθνικής ομοψυχίας καθιστά πιο αδιάλλακτους τους δανειστές, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο –με τη μορφή τουλάχιστον που το γνωρίσαμε τα τελευταία 45 χρόνια.
Για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Τρόικα, που θέτει και θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση σκέφτονται να παρουσιάσουν την Παρασκευή νέο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα “κουρεύει” το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,8% ή και μόλις 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, προκειμένου να αφήσουν μεγαλύτερα περιθώρια επιτυχίας στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και χωρίς νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα. Οι ελεγκτές ανοίγουν ξανά το θέμα αυτό, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη ρύθμιση χρεών όπως τη σχεδιάζει, με την απειλή ότι έτσι θα χάσει έσοδα από φόρους το 2015 και θ πρέπει να τα αναζητήσει από άλλες πηγές
Στην πράξη οι δανειστές έχουν σχεδόν αποθρασυνθεί και εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, όχι τόσο για να επιβάλουν κάθε σκέψη και άποψή τους, αλλά για να «μπλοκάρουν» τις κρίσιμης σημασίας συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» και την ρύθμιση του χρέους. Παίζουν με την κυβέρνηση σαν την γάτα με το ποντίκι, πιέζουν με την έλλειψη χρόνου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκφοβίζουν την κυβέρνηση με δύσκολες αποφάσεις για αντιδημοφιλή μέτρα, καραδοκώντας πότε θα κάνει την λάθος κίνηση η ελληνική πλευρά για να την «πλαγιοκοπήσουν» με δημόσιες δηλώσεις και απειλές. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κινήθηκε και η χθεσινή διαρροή από τις Βρυξέλλες πως οι δανειστές δίνουν προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση προκειμένου να προσαρμοστεί ώστε να επιστρέψει η Τρόικα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές, ότι οι δανειστές ζητούν μία ευρύτερης συναίνεσης πολιτική λύση στην Ελλάδα για την συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε αυτή να κυρωθεί ευκολότερα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια άλλων κρατών. Τους απασχολεί με ποια κυβέρνηση συζητούν τη συμφωνία και ποια… θα την εφαρμόσει –ειδικά όταν βλέπουν διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Πάντως όσο η διαπραγμάτευση μένει ανοικτή καθυστερεί και συζήτηση για την επόμενη ημέρα και για την διευθέτηση του χρέους. Είναι πλέον περισσότερο πιθανό η συζήτηση να μεταφερθεί για το νέο έτος και να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν αυτό από την αρχή στις προθέσεις των δανειστών που ήθελαν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα πριν επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές η συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν μία συνολική απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μαζί να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο και την διευθέτηση του χρέους ή διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα σε αλλαγή κυβέρνησης.
Blame game
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το blame game γύρω από την “λαθάρα” όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να σημαδεύουν τον υπουργό Οικονομικών σε σημείο που η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη χθες δήλωσε ότι “ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει την εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού”. Σε ερώτηση δημοσιογράφου πάντως για το αν ο ίδιος νιώθει ότι τον άδειασαν ο κ. Χαρδούβελης απάντησε αρνητικά.
Εν τω μεταξύ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, απαντώντας σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ που του απέδιδαν ευθύνες για τον λάθος χειρισμό, λέει ότι “δεν έχει καμία ευθύνη και αυτό το γνωρίζουν και στο ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι ειδικά στο θέμα των 100 δόσεων είχε διαπραγματευθεί με την Τρόικα την αρχική διατύπωση που αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες δόσεις -όχι τις μη ληξιπρόθεσμες- και η οποία είχε συμπεριληφθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού”.