Υπάρχει περίπτωση μια τσάντα Louis Vuitton αξίας 2000 δολαρίων που διαφημίζεται στο Facebook για 239 δολ. να είναι αυθεντική;
Αυτό αναρωτήθηκαν δύο ειδικοί για θέματα ασφαλείας του διαδικτύου από την Ιταλία, οι οποίοι έκανα έρευνα και ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των διαφημίσεων για είδη πολυτελείας στο Facebook παρέπεμπαν σε ιστοσελίδες που πουλούσαν παραποιημένα προϊόντα ή αλλιώς προϊόντα – μαϊμού.
Οι διαφημίσεις ανέφεραν, για παράδειγμα, γυαλιά Ray-Ban Aviator των 180 δολ. που πωλούνταν κάτω από 30 δολάρια, τα οποία είχαν link με ψεύτικες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου που είχαν καταχωρηθεί από κινεζικές εταιρείες.
Η έρευνα των Andrea Stroppa και Agostino Specchiarello βασίζεται σε πάνω από 1000 διαφημίσεις. Εξ ατών οι 180 αφορούσαν προϊόντα πολυτελείας και οι 43 ήταν για προϊόντα – μαϊμού.
Το Facebook, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ψάχνει σε βάθος για παράνομες καταχωρήσεις και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αιτήματα απομάκρυνσης τέτοιων ads. “Εμποδίζουμε ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς ή περιεχόμενο και προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους όρους που θέτουμε έχουμε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε προγράμματα προστασίας”, ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook.
Εδώ και χρόνια, τα παραπλανητικά links έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης για τις εταιρείας ειδών πολυτελείας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η παριζιάνικη LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton τερμάτισε μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Google, συμφωνώντας να συνεργαστεί με τον τεχνολογικό κολοσσό ώστε να εμποδίσει τους προμηθευτές ψευδεπίγραφων προϊόντων να διαφημίζουν διαδικτυακά. Αρχικά, η LVMH είχε κατηγορήσει τη Googleότι παραβιάσει τα δικαιώματα των εμπορικών σημάτων της, συνδέοντας του χρήστες του Google μέσω λέξεων – κλειδιά με ιστοσελίδες που πουλούσαν μαϊμού – προϊόντα Louis Vuitton.
Το κακό είναι ότι οι ιστοσελίδες που πουλούν παραποιημένα προϊόντα μοιάζουν πάρα πολύ με τις αυθεντικές, με τα ίδια logos και τα ίδια σχέδια.
Οι ίδιοι ερευνητές πέρυσι είχαν διεξάγει μια άλλη παρόμοια έρευνα αναφορικά με τους followers του Twitter. Είχαν ανακαλύψει τότε πως υπήρχαν πάνω από 20 εκατ,. ψεύτικοι λογαριασμοί.