Το Χαρτούμ διέψευσε την πληροφορία
Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν αρνήθηκε εκ νέου την πρόσβαση σε χωριό του Νταρφούρ στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης (UNAMID) που διερευνά κατηγορία για ομαδικό βιασμό στον οποίο εμπλέκεται ο στρατός σε αυτή τη δυτική περιφέρεια της χώρας.
Ιστοσελίδα του Σουδάν είχε δημοσιεύσει στις 2 Νοεμβρίου ότι Σουδανοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στο χωριό Τάμπιτ, μετά την εξαφάνιση ενός στρατιώτη, και εκεί βίασαν 200 γυναίκες και κορίτσια στις 31 Οκτωβρίου. Το Χαρτούμ διέψευσε την πληροφορία.
Η UNAMID ήδη δεν είχε λάβει άδεια να εισέλθει στο χωριό αυτό του Νότιου Νταρφούρ στις 4 Νοεμβρίου, αλλά επέστρεψε πέντε μέρες αργότερα και δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ομαδικού βιασμού, όμως υποσχέθηκε να συνεχίσει τουλάχιστον την έρευνά του.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν Γιούσεφ Αλ-Κορντοφάνι δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση του Σουδάν αποφάσισε να μην επιτρέψει νέα επίσκεψη της αποστολής στο χωριό. Οι κατηγορίες περί ομαδικού βιασμού προξένησαν μεγάλη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό του Τάμπιτ και στα γειτονικά χωριά, προκαλώντας την οργή τους και αυξανόμενη ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος υποδηλώνοντας ότι είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της αποστολής του ΟΗΕ να μεταβεί εκεί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι συνομιλίες συνεχίζονται με το υπουργείο Εξωτερικών για αίτημα επίσκεψης σήμερα.
Η UNAMID δεν έχει κάνει καμία σχετική δήλωση.
Ο ΟΗΕ είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι οι κυανόκρανοί του δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για τον βιασμό αυτό, αλλά εμπιστευτική του έκθεση κάνει λόγο για εκφοβισμούς στους οποίους φέρεται να επιδόθηκε ο στρατός μέσα στο χωριό με αφορμή έρευνα της UNAMID σε σχέση με τις κατηγορίες αυτές.
Η UNAMID έχει αναπτυχθεί από το 2007 με αποστολή την προστασία των αμάχων και την εξασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για το Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, περιοχή που μαστίζεται από βίαια επεισόδια μετά την εξέγερση το 2003 ανταρτών κατά της κεντρικής κυβέρνησης και των αραβικών ελίτ. Αυτά τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων πολιτών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο 70χρονος πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.