Το καρπούζι δεν είναι μόνο δροσιστικό και απολαυστικό, αλλά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό. Αν και πολλοί το θεωρούν απλώς «νερό με γεύση», στην πραγματικότητα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο
Το καρπούζι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και καλλιεργείται ευρέως παγκοσμίως. Σήμερα, συναντάμε πάνω από 1.000 διαφορετικές ποικιλίες του.
Οι απόψεις των ιστορικών διαφέρουν ως προς την προέλευσή του, ωστόσο πολλοί ερευνητές την εντοπίζουν σε περιοχές της Αφρικής. Έχουν μάλιστα βρεθεί σπόροι σε αρχαιολογικό οικισμό στη Λιβύη, που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν το καρπούζι εδώ και αιώνες.
Σήμερα, η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή, υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας καλλιέργειας.
Περισσότερο από ένα δροσιστικό φρούτο
Αν και το καρπούζι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιλαμβάνει λυκοπένιο, μια ουσία που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και δρα προστατευτικά για το δέρμα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Καλύτερη απόδοση κατά την άσκηση
Το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών και βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της απόδοσης κατά τη σωματική άσκηση.
Μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της κιτρουλίνης είναι ιδιαίτερα έντονα στους ηλικιωμένους που τη λαμβάνουν ως συμπλήρωμα.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι έχει συνδεθεί και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσολογική αντίδραση, ιδίως σε περιπτώσεις φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η σήψη.
Υγεία της καρδιάς και των ματιών
Η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο, η οποία θεωρείται δείκτης για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Παράλληλα, οι βιταμίνες Α και C που περιέχει συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με την ηλικία.
Διατροφική αξία και θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε νερό, περισσότερο ακόμα και από τα περισσότερα φρούτα, πράγμα που το καθιστά ιδανική επιλογή για ενυδάτωση κατά τους θερινούς μήνες.
Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C – χρήσιμη για το δέρμα και την απορρόφηση του σιδήρου – και περιέχει επίσης:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β5
- Μαγνήσιο
- Κάλιο
Τι περιέχει μια φέτα καρπούζι
Μια τυπική μερίδα (μια φέτα) καρπούζι περιέχει:
- Θερμίδες: 46
- Πρωτεΐνες: 0,9 γραμμάρια
- Λιπαρά: 0,2 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 11,6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 9,5 γραμμάρια
Τι να προσέχεις στην κατανάλωση
Παρά τα διατροφικά του οφέλη, το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, πράγμα που μπορεί να το καταστήσει ακατάλληλο για όσους έχουν διαβήτη ή δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Επιπλέον, η μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όταν συνδυάζεται με αλκοόλ. Καλό είναι να αποφεύγονται κοκτέιλ που περιέχουν ταυτόχρονα καρπούζι και αλκοόλ, καθώς αυτός ο συνδυασμός ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ.
Έτσι, όσο απολαυστικό κι αν είναι, το καρπούζι θέλει μέτρο – ειδικά αν υπάρχει κάποιο ιατρικό ιστορικό.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.