Τα μελομακάρονα που κλέβουν την παράσταση το 2025, με υφή που συνδυάζει εξωτερική τραγανότητα και εσωτερική μελωμένη απόλαυση.
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Η γιορτινή μονομαχία
Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: μελομακάρονα. Έτσι, εγκαινιάζουμε τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο με μια συνταγή που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις παραδοσιακές. Τραγανά εξωτερικά και μελωμένα στο εσωτερικό, είναι ιδανικά για κάθε επίπεδο εμπειρίας στην κουζίνα – ακόμα και για τους αρχάριους.
Αυτή η εκδοχή των μελομακάρονων υπόσχεται το τέλειο αποτέλεσμα, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. Και ναι, είναι πιθανότατα τα καλύτερα που θα φτιάξετε για τις γιορτές του 2025.
Γιατί λατρεύουμε τα μελομακάρονα
Εκτός από τα φωτάκια, τα στολίδια και τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, η καρδιά των γιορτών χτυπά στον φούρνο. Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων – και όχι άδικα. Μόλις μυρίσεις το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά, ξέρεις ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα.
Η συνταγή που μοιράστηκε η Σούλα Λεβέντη, υπόσχεται να γίνει η πιο viral του φετινού χειμώνα. Είναι από εκείνες που “τρως και δεν δίνεις ούτε στο παιδί σου”, όπως λέει χαρακτηριστικά.
Υλικά για τέλεια υφή και γεύση
Για τα μελομακάρονα:
- 3 ποτήρια ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο
- 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
- Περίπου 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια νερό
- 1/2 ποτηράκι κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για το πασπάλισμα:
- Τριμμένο καρύδι, κατά προτίμηση
- Μέλι, όσο θέλουμε
Προετοιμασία και ψήσιμο
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε καλά. Κατόπιν προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, αφού το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος και σχήμα που προτιμάμε και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180°C, σε λειτουργία αέρα, μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Το απόλυτο σιρόπιασμα
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το κονιάκ και την κανέλα και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Με το σιρόπι καυτό και τα μελομακάρονα χλιαρά, τα βυθίζουμε μέσα λίγα λίγα και τα αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ρουφήξουν. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και –αν θέλουμε– επιπλέον μέλι.
Η συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ
Αν ακολουθήσεις βήμα βήμα τη διαδικασία, το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο κάθε γιορτινού τραπεζιού. Το μυστικό είναι ο σωστός χρόνος στο σιρόπι και η καλή ανάμειξη των υλικών. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία ή εμπειρία στη ζαχαροπλαστική. Μόνο μεράκι.
“Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.”
Με πληροφορίες από: www.enimerotiko.gr
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.









































































































