Ορεκτικά

Η ιδέα ξεκίνησε απ” το να καταγράψω την κλασική συνταγή της μάνας μου για μπακαλιαρομπουκιές που απολαμβάνω τα τελευταία 50 χρόνια, ενόψει 25ης Μαρτίου και με δεδομένο ότι έχουμε γράψει ήδη για φιλέτα μπακαλιάρου τηγανητού με σκορδαλιά (απλή αλλά...
Αν μια ξεχειλισμένη στοίβα από αχνιστά μύδια σε αρωματική σάλτσα είναι πάντα άκρως εμπνευστική στο τραπέζι, ένα γεμάτο πιάτο μ” αυτά έτοιμα, καθαρισμένα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Στην πρώτη περίπτωση (δείτε και τη συνταγή μας μύδια με ούζο...
Για ούζο παντός καιρού και ειδικά για χαλαρή λιακάδα στη βεράντα, κάνει όμως και για γκουρμέ πλαίσιο νηστείας και προσευχής (κι αν πέφτουν πολλές οι τρεις συλλαβές κρατήστε τις δυο της ευχής, δεν βλάπτουν κανέναν): ένα θαλασσινό πακέτο με...
Το όνομά του είναι δανεισμένο από το μελανοδοχείο (μεσαιωνικά «καλαμάριον») γιατί όταν βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου αφήνει το σκούρο υγρό (σαν μελάνι) που θολώνει γύρω του τα νερά αλλά και λόγω της ομοιότητάς του στο σχήμα. Εξ” ου και...
Ο Μεσσαρήτικος Τζουλαμάς είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Ο Τζουλαμάς αποτελείται από προϊόντα που υπήρχαν σε κάθε Μεσσαρήτικο σπίτι γιαυτό και συναντούμε πολλές παραλλαγές. Καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το...
Υπάρχει καλύτερο προκαταρκτικό για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, που είναι σε λίγες μέρες (12/2), από τα λουκάνικα; Οι τρόποι και οι συνταγές για να τα φτιάξετε πολλοί. Όμως υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσετε, η επιτυχία...
Αν αναζητάτε ένα νόστιμο, χορτοφαγικό και με χαμηλό κόστος υλικών πρώτο πιάτο, δοκιμάστε το σουφλέ με τυρί και σπανάκι και θα βγείτε ασπροπρόσωπες/οι. Υλικά για 4 πιάτα 100g σπανάκι 80g βούτυρο 4 αυγά χωρισμένα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο 150g τυρί Emmental ή Gruyère, τριμμένο 90g κρέμα γάλακτος 15g αλεύρι Για...
Υλικά για 4 3 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα 150g φέτα τριμμένη ½ μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο 3 αυγά χτυπημένα 3 κ.σ. αλεύρι μια πρέζα πάπρικα ή μπούκοβο αλάτι και πιπέρι ηλιέλαιο για το τηγάνισμα Εκτέλεση Τοποθετείστε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε τρυπητό για 15...
Θα σας δώσουμε δύο εκδοχές της συνταγής, η πρώτη είναι για πατατοψωμάκια που θα «στεγάσουν» πιο απαλές γεύσεις όπως χάμπουργκερς με κιμά, με σολομό με παντζάρι ή και μανιτάρια και γι’ αυτό το λόγο περιέχουν λιγότερη πατάτα και η...
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μπορούμε να βρίσκουμε εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά και μάλιστα εποχικά, δηλαδή καλλιεργημένα στη φύση, όχι σε θερμοκήπια. Συνήθως τα τρώμε βραστά και μάλιστα πολύ συχνά παραβρασμένα. Αυτό είναι λάθος γιατί έτσι οι περισσότερες ουσίες περνούν...
Υλικά για 6 φέτες 3 αυγά 100g λυωμένο βούτυρο 55g αλεύρι 1 κ.σ. baking powder 1 πρέζα αλάτι 100g τριμμένο τυρί gruyère ή μια γλυκιά γραβιέρα 3 κ.σ. γάλα 15 φετούλες αποξηραμένη ντομάτα 20 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμάτια από καπνιστό μπέικον ή από καπνιστό στήθος πάπιας Εκτέλεση Σ’ ένα μπολ...
Για ένα διαφορετικό, αλμυρό cheesecake –ότι πρέπει για πάρτι– που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Υλικά 1.5 kg πατάτες για βράσιμο 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο 1 φλ. τριμμένο ψωμί που έχετε καβουρντίσει στο τηγάνι κι έχει γίνει χρυσαφί 4 μεγάλα αυγά ½ φλ. ολόπαχο...
Το αλεύρι το αγόρασα από το Αλευροπωλείο στην Ευρυπίδου. Έχει εξαιρετικά άλευρα για κάθε περίσταση και πρόθυμα παιδιά να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό αλεύρι για ό,τι ψωμί ή αρτοσκεύασμα θέλετε να φτιάξετε. Το ανακάτεψα με αλεύρι για...
Υλικά 250g κους κους 1 κ.τ. κύμινο (σκόνη) 1 κ.τ. καπνιστή πάπρικα θαλασσινό αλάτι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1 μέτριο κρεμμύδι 1 μέτριο αγγούρι 2 ώριμες ντομάτες 1 καυτερή πιπεριά 1 μάτσο φρέσκα φύλλα δυόσμου ½ μάτσο φρέσκο κόλιαντρο 1 μάτσο μαϊντανό 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 2 κ.σ. ελαιόλαδο (πάντα αγνό παρθένο) χυμό και ξίσμα...
Υλικά για 6 Για τα μπισκότα παρμεζάνας 150g τριμμένη παρμεζάνα 150g ανάλατο βούτυρο 200g αλεύρι 2 κρόκοι αυγών Για τη γέμιση 800g άσπρα μανιτάρια 1 κρεμμύδι 3 πρέζες αλάτι 20ml ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε πάντα αγνό παρθένο ελαιόλαδο) 1 μπουκέ γκαρνί (σκόρδο, θυμάρι και φύλλο δάφνης) Για το τελείωμα ¼ ματσάκι εστραγκόν ½ ματσάκι...
Υλικά 1 φύλλο σφολιάτας 1 κουταλιά βούτυρο 2-3 πράσα ψιλοκομμένα 200γρ γιαούρτι 2% 150γρ ταλαγάνι τριμμένο 2 αυγά 2-3 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο 1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα πιπέρι Εκτέλεση Λιώνετε το βούτυρο σ’ένα τηγάνι και προσθέτετε τα πράσα. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σ” ένα μπωλ ανακατεύετε το γιαούρτι, το ταλαγάνι,...

Αγιολί

Μια πολύ νόστιμη συνταγή της μεσογειακής κουζίνας που συνοδεύει άψογα πολλά πιάτα της. Σερβίρεται σαν απολαυστικό ντιπ για τραγανά λαχανικά και διάφορους ψαρομεζέδες. Υλικά 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου 1 αυγό 1 κ.σ. λευκό ξίδι 2 κρόκοι αυγών 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν 3 κ.σ. νερό ¾ κ.τ. αλάτι ½...
Αν έχετε συσκευή για βάφλες, μπορείτε να κάνετε πατάτες hash browns που γίνονται πολύ τραγανές απ’ έξω και απίστευτα μαλακές μέσα. Κι όλα αυτά χωρίς να πρέπει να τις αναποδογυρίσετε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τις πιέσετε καλά να...
Η εύκολη λύση για ένα νόστιμο μικρογεύμα της στιγμής. Προθέρμανση του φούρνου στους 200°. Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια και πλάστε 250g σφολιάτας σε δύο τετράγωνα με πλευρά 12cm. Φτιάξτε ένα χείλος πλάτους 2cm γύρω γύρω. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού σούπας, πιέστε...
Ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει για τη νοστιμιά του και την παρουσία του. Ιδανικό για έναν μπουφέ σε μια συγκέντρωση για κάτι πρωτότυπο, αλλά και παραδοσιακό. Συνοδεύεται με σαλάτα. Λίγο μέλι στο πλάι θα αναδείξει τα τυριά που περιέχει....
Για τους λάτρεις του είδους υπάρχει και μια ακόμα συνταγή που θα σας ενθουσιάσει και συνοδεύει άπειρα πιάτα. Αν αποφεύγετε τα τηγανιτά μπορείτε να τις τελειώσετε στο φούρνο. Υλικά 600g ή 3 μεγάλες πατάτες 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο 1...
Yλικά για 35 μπαλάκια 240γρ κόκκινα φασόλια (μία κονσέρβα) 1 ποτήρι κινόα 1 1/2 ποτήρι νερό 70γρ τοματοπελτέ 1 φέτα ψωμί 3-5 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι θυμάρι 1 σκελίδα σκόρδο 1 κουταλάκι μέλι 1 κουταλάκι καυτερή σάλτσα πιπεριάς 1/2 κουταλάκι αλάτι 1/4 κουταλάκι πιπέρι 100γρ κασέρι ή γραβιέρα   Eκτέλεση Προθερμαίνετε τον φούρνο στους...
Το ευχάριστο με αυτήν τη συνταγή είναι ότι μπορεί να γίνει με όποιο λαχανικό σας αρέσει, ακόμα και με καρότα ή κολοκύθια. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και με τα λαχανικά και με τα μπαχαρικά. Τα pancakes είναι πολύ ευέλικτα και προσφέρονται...
Οδηγίες Πλένουμε το ρύζι μας, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το βράζουμε ενώ μόλις βράσει το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά,το βούτυρο,το μπέικιν πάουντερ, αλάτι-πιπέρι,τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε μέσα στο βρασμένο ρύζι. Στρώνουμε...
Για τους φανατικούς φαν του σκόρδου. Αν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας σ’ ένα αεροστεγές δοχείο, θα κρατήσει τρεις εβδομάδες και θα σας νοστιμεύσει φαγητά, ντιπ, μαρινάδες και σάλτσες. Υλικά 2 φλ. καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο ½ κ.τ. αλάτι 3 φλ. σπορέλαιο ¼ φλ. χυμό...
Υλικά 3 κουταλιές γιαούρτι 2% 2 κουταλιές sour cream 4 κουταλάκι σάλτσα χορσράντις 100γρ καπνιστή πέστροφα, ψιλοκομμένη 2 αυγά βραστά, ψιλοκομμένα 1 κουταλιά αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα 1-2 ραπανάκια κομμένα σε λεπτά φετάκια 2-3 κουταλιές μαιντανό, ψιλοκομμένο 5-6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως Εκτέλεση Ανακατεύετε σ” ένα μπωλ το γιαούρτι, τη sour...

Advertorial

Έτσι φοριούνται τα maxi φορέματα – Συνδυάστε τα σωστά για τέλειο look

Το maxi φόρεμα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα hot items της γκαρνταρόμπας σας. Τώρα το καλοκαίρι φοριέται από το πρωί ως το βράδυ και...

Καταψύκτες μπαούλα με τις καλύτερες προδιαγραφές και μεταχειρισμένα

Η συντήρηση των τροφίμων σας στον επαγγελματικό σας χώρο δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο με καταψύκτες. Είναι λοιπόν ένας απαραίτητος εξοπλισμός που...

Επιλογές

Θεσσαλονίκη, Τεχνικό Γραφείο Πολιτικών Μηχανικών - Πουλιόπουλος Παύλος & Μουτεβελής Γιώργος Ο.Ε.

Showbiz

Η καλή είδηση της ημέρας